Met trots presenteren wij u onze nieuwe DREAMS partner B&B Locanda Toscanini. Eigenaresse Monique Engelen-Tonk zal voor DREAMS met enige regelmaat haar Italiaanse avonturen en tips met ons delen.

Turend over het landschap met zijn glooiende groene heuvels, cipressen wuiven statig mee met het zuchtje wind, ik knijp mijn ogen iets dicht door de schittering van de zon op de zilverkleurige olijfbomen als ik rechts afsla op een ‘strada bianca’ waar de wijnranken staan opgesteld in lange rijen verspreid over de heuvel, keurig in het gelid.

Op nog geen 10 minuten van huis onderweg naar Podernuovo, een wijnhuis van de familie Bulgari. Dit meest zuidelijk stukje Toscane is nog ongerept, geen massa toerisme maar authentiek in elke vorm. Een locatie waar twee dromers, Paolo en Giovanni Bulgari in 2004 een verlaten wijngaard kochten. Vader en zoon altijd toegewijd geweest aan schoonheid en perfectie, als hun beroemd, precieus familiebedrijf bewijst. Podernuovo is een landgoed gelegen in Palazzone, vlakbij San Casciano dei Bagni vooral bekend om zijn thermale baden. Verborgen in een beschermende hoek van Toscane, waar het land intensief wordt verbouwd in harmonie met de omgeving en de natuur als respect voor de eeuwenoude landbouwtradities.

Deze cantina oogt op het eerste ogenblik modern maar door zijn architectuur verdwijnt hij tegelijkertijd in zijn omgeving door het stijlvol gebruik van de vier natuurlijke materialen zoals hout, ijzer, cement en glas. We maken kennis met Letizia, zij neemt ons mee door de lange gang naar het dakterras met het 360 graden uitzicht over de 26 hectare Sangiovese, Montepulciano, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Merlot. Een schitterend decor in de driehoek van Toscane, Umbrië en Lazio. Zij vertelt ons meer over de inspirator achter dit project, Giovanni Bulgari, de creatie van hun elegante wijnen en de zo duurzaam mogelijke inrichting van de cantina. Bijzonder hoe deze lange gang zowel de terrassen aan de voor als achterzijde verbindt met alle onderdelen van het fascinerende proces van wijnmaken. Een wijnhuis 2.0, een perfecte uitvoering in de toewijding en aandacht voor de natuur en zijn rijpingsproces. We lopen via de kelder richting het proeflokaal met zijn adembenemend uitzicht, een proeverij met een gevoel en plein-air.

De robuuste tafel is gedekt met het fijnste serviesgoed, oog voor detail wordt ook hier doorgevoerd. We proeven een selectie van 3 wijnen vergezeld met lokale delicatessen zoals vleeswaren – salumi, cinta senese, pecorino kazen en olijfolie. De geur van vers brood, grissini en foccacia vult de ruimte. Al deze heerlijkheden zijn natuurlijk uit eigen bedrijf en in eigen keuken bereid. Een bijzonder ontmoeting met de wijnen in wit en rood, wij proeven het verhaal in aroma’s van intens fruit, kruidige tonen van zwarte peper, vanille, een vleugje cacao en zachte tannines. Wij zijn diep onder de indruk op deze heuvel in Toscane. Voor een wijnliefhebber is een bezoek aan dit wijnhuis van de familie Bulgari een must-do.

Een exclusieve tour in een bijzondere omgeving waarbij een eenheid wordt gevormd in elegantie, harmonie en respect voor de vruchtbare bodem tot het creëren van een zeer duurzame wijn met verbluffende finesse en onderscheidend karakter. Hospitality pur sang.

Beleef authentiek Toscane in smaak, geur en schoonheid halverwege Florence en Rome bij Boutique B&B Locanda Toscanini. Be our guest!

Ci vediamo!

Monique & John

B&B Locanda Toscanini di Assieme srls
Piazza Arturo Toscanini 3
53040 Piazze Cetona (SI)
+39 3890172974
www.locandatoscanini.it